luni, 1 decembrie 2008
Infectata
Da'inca nu-i nici unul de breasla, of of
vineri, 28 noiembrie 2008
Semiotica e grea
vineri, 21 noiembrie 2008
Romania e child-friendly


joi, 20 noiembrie 2008
fuRnicular?
Banc mai vechi, amintit de un amic. Suna ca o conversatie recenta intre un june aspirant la o cariera in advertising, de preferinta planning, si o juna care deja presteaza marketing la nu-spui-care companie.
Bancul:
Ion si Gheorghe lucrau la funicular.
Ion: "Cum s-o zice, ma, funicular sau furnicular?"
Gheorghe: "La ce?"
Despre iarba si mirari (in ordine inversa)
Asa ca e cazul sa-mi popularizez si astfel propria initiativa, adica asta, dupa ce Irina si Mara m-au ajutat in acest sens.
Tot de la scuarul Sebastian, de care am mai scris, m-am luat. Unde iarba mai e, mai nu e, dar placute care te anunta de interdictia de a calca pe ea sunt, nu, cata-frunza-cata-iarba. A comentat multa lume bine-cunoscuta interdictie, eu doar mi-am adunat bruma de spirit civic si am pus de-o petitie pentru abrogarea ei. Deocamdata doar pe petitieonline (mai pun o data linku', sa fie), iar dupa ce se va vedea ca suntem multi, facem ca la carte.
Hai dezgradire! (pe asta am copiat-o de la puttycat)
marți, 30 septembrie 2008
Din seria wtf...
miercuri, 14 mai 2008
marți, 13 mai 2008
Sharing
In recent modificatul (ca renovat nu pot sa-i spun) scuar (ca parc nu pot sa-i spun, desi asa scrie la intrare) Sebastian poti vedea zilnic imaginile astea. Tulburatoare sau banale, depinde de the eye of the beholder.
Peluza e dormitor de haita, langa locul de joaca pentru copii, foarte igienic, dar in privinta subiectului de azi (sharing, deci) e ok, iata, cainii si copiii in buna tovarasie, iar cainii si-or fi negociat ei prin mijloace specifice cum sa utilizeze in comun spatiul.
Mai interesant e mormanul uman, cu pui cu tot, inghesuiti unul in sufletul altuia, alta chestie foarte igienica, toti disperati sa prinda un loc "bun", sa beneficieze, dom'ne, si copilu' de jocurile astea noi. Gregaritatea, insa, nu inseamna deloc si comuniune. Zice o mama foarte nervoasa luandu-i bicicleta copilului de vreo 3 ani: "Daca nu te dai tu cu ea, nu ti-o mai dau de loc. Ce, ti-am cumparat-o ca s-o dai la altii?!?" (Baietelul ceruse voie sa-l lase si pe alt copil sa se dea cu bicicleta lui).
Asa ca data viitoare cand mai aud de vreo pozitionare "pe sharing" o sa fiu foarte circumspecta si o sa ma uit cu mare atentie care e targetul.
vineri, 9 mai 2008
Secretul Afroditei
miercuri, 7 mai 2008
Mai mult verde
luni, 5 mai 2008
Fantoma de la McCann
vineri, 25 aprilie 2008
Pastem fericiti
Locuind eu, deh, ca omul din popor (si anume nu din patura lui cea mai instarita), intr-un bloc de garsoniere in dosul Caii Rahovei, iata ca am primit pomana electorala. Niste tineri cu tricouri rosii au impartit sacose, cum se vede in poza, cu bunuri alimentare, urand fiecarui beneficiar "Paste fericit, din partea domnului Marian Vanghelie!". Ceea ce, avand in vedere continutul sacosei, poate fi interpretat ca o propozitie... cum ii zice frate? imperativa? ma rog... cu predicat si complement.
Paste, deci, draga cetatene, acum ca ai ce, prin amabilitatea domnului Vanghelie.
Trecand peste primele emotii, intre care a predominat tristetea ca sunt considerata o burta, au inceput sa ma roada nelinistitii soricei ai intrebarilor. Dupa cum urmeaza:
* De ce tocmai acest mix de branduri? Iata, stand alaturi ca intr-un butic de tara, mega-brandul Fanta, private-label-ul Aro, localul Coronita, importul popular Victory, prajiturica de mic producator din Turnu-Magurele (Dilaila, sau cum o chema-o, ca pe poza nu-mi dau seama si ambalajul nu-l mai am ca am mancat prajitura si l-am aruncat) etc. Cum ar fi sa faca cineva asa un cross-promotion? Tur de forta, nene. La prima vedere, targetul pare sa nu fie acelasi pentru toate astea, dar ma bazez pe dom' Marian ca stie ce face. Si chiar eu am scris, vreo 2 randuri mai la deal, cum ar putea sta continutul sacosei pe un raft de butic la tara. Deci, da, e bun mixul. Ciudat, dar bun.
* Dincolo de facilul "pomana electorala", ce fel de promovare e asta? Ma gandesc ca e un amestec de sampling ("Iata cat de bine o duci cu Vanghelie") si advertising prin asociere, cu rolurile inversate - nu persoana publica e spokesperson pentru un brand, ci mai multe branduri "legitimeaza" persoana. In acest ultim caz, cum e deci persona-brand-ul Vanghelie? Popular ca Victory, de casa ca Linco, optimist non-conformist ca Fanta si, desigur, sta bine pe cascaval ca Delaco, inteleg. (De restul nu mai zic, ca mi-e lene.) Nu-i rau, nu-i rau.*Chiar renteaza promovarea asta? Adica, din x mii de sacose, cate s-or converti in voturi? Negresit, targetarea a fost buna. Sacosele s-au dus, in general, la cei care n-au renuntat (inca?)hotarat la exercitarea dreptului la vot si pentru care pomana s-ar putea chiar sa fie de folos, traind ei dintr-o pensie insuficienta. Dar chiar o crea favorabilitate? Cati s-or simti, ca mine, jigniti ca sunt considerati burti, nu oameni cu suflete, minti si ce mai au ei pe-acolo? Sau poate ca, in mod tragic, multor oameni li s-au atrofiat deja, prin lipsa de valorizare, mintile si sufletele? Zic "din lipsa de valorizare" pentru ca eu nu cred ca oamenii functioneaza simplist dupa piramida lui Maslow.
Hai ca s-a trezit Cozia. Inchei.
joi, 24 aprilie 2008
WTF? cum s-ar zice...
sâmbătă, 19 aprilie 2008
RESPEK!
Revin si mai zic: in mod sigur "cadrele" militare nu mai sunt in stare sa execute nici macar aspectele formale cele mai simple. La primirea lui Bush n-au fost in stare sa-i raspunda la salut, a trebuit sa repete el salutul ca sa i se raspunda cu o balbaiala penibila.
Cozia nu doarme, eu nu scriu
Asa ca, ramane pe alta data.
joi, 21 februarie 2008
Mai scriu
luni, 21 ianuarie 2008
Cine-a parfumat caca-ul?

vineri, 11 ianuarie 2008

joi, 10 ianuarie 2008
Cine spala eprubeta
Si-asa ajungem la ocupatia, repet, ocupatia, de planner ( account planner sau strategic planner; cea de media planner pare sa sada altminteri). Am vazut si auzit discutii interminabile despre ce-i aia un planner si ce ar trebui sa faca etc. E normal si util sa existe incercari de formalizare a ocupatiei, de stabilire a unor 'job description'-uri (ca daca zic 'fise de post' poate nu se intelege ce-s alea). Mai ciudat e cand auzi juni ambitiosi care vor sa ajunga, musai, planneri si te intreaba ce sa invete (de fapt, intrebarea e, de obicei, "Ce sa citesc") in acest scop. Dar ce sa-i blamezi pe bietii copii, cand adulti cu aceasta ocupatie se poarta ca si cum ar fi o meserie, sau o calificare. Am vazut ca exista si un profesor de planning...
Planning-ul ca meserie mi se pare ceva la fel de absurd si inutil ca meseria de spalator de eprubete. Desigur, poti avea folositoarea ocupatie de spalator de eprubete (sa zicem ca s-ar intampla asta din nevoia de specializare a laborantilor). Pentru a fi un bun spalator de eprubete e necesar si suficient sa stii ceva chimie si ceva biologie (in functie de laboratorul in care lucrezi), astfel incat sa stii cu ce sa neutralizezi si elimini cat mai bine chestiile pe care le-ai putea intalni in eprubete. Un chimist cu unele cunostinte de biologie, sau un biolog cu bune cunostinte de chimie ar putea fi oricand excelenti spalatori de eprubete. Dar daca vrem sa avem meseria de spalator de eprubete, e suficient sa invatam aspirantii tehnicile de laborator cunoscute. Nu-i nevoie sa stie, neaparat, de ce aplica o tehnica sau alta. Problema e ca nu vor putea niciodata sa faca bine fata unei situatii noi, pentru ca au achizitionat prin educatie doar tehnicile, nu si stiinta care le-a stabilit.
Ei, daca spalatorul de eprubete se confrunta rar sau niciodata cu substante noi sau combinatii neuzuale, in cazul planning-ului situatiile noi sunt nu exceptia, ci regula. Din doua motive: apar produse si servicii noi, care trebuie comunicate, iar oamenii se plictisesc repede, trebuie sa le zici lucruri noi, sau macar intr-un fel nou. De aceea, cred ca pentru a putea lucra decent ca planner trebuie sa ai o meserie, legata, intr-un fel sau altul, de unul dintre cele 2 capete ale comunicarii: emitatorul - agent economic, de cele mai multe ori, uneori agent social) - si andrisantul - niste oameni - si sa ai cunostinte, macar de baza, si de la celalat capat. Apoi, dupa cat esti de interesat si cat te duce capul, mai acumulezi cunostinte si abilitati de specialitate. Dar trebuie sa ai o baza undeva. Cred ca un absolvent de geografie, pasionat de geografia sociala, poate fi un bun planner. Sau un absolvent de litere, specializat in literatura comparata. Nu cred ca poti fi planner fara sa ai o meserie. Si nu ma refer la aspectele formale. Cand spun meserie, calificare, absolvent, nu ma refer la diploma, ci la continutul de cunostinte si abilitati pe care aceasta ar trebui sa-l ateste. Daca ai aceasta baza, cred ca poti face fata schimbarilor, le poti folosi si chiar provoca. Daca nu, stai si astepti sa te invete vreun guru cum se incalzeste apa calda the new way.
duminică, 6 ianuarie 2008
Form ueber alles
Par sa fie la mare moda si pe la noi discutiile despre 'permission marketing', care ar trebui sa inlocuiasca perimatul 'interruption marketing'. Foarte frumos. Doar ca am observat cateva chestii care par sa fie trecute cu vederea de laudatorii 'permission ...':
- S-ar putea ca o gramada de oameni sa vrea, inca, sa fie 'intrerupti'. (Ce zic acum se refera la cultura dominanta in Romania.) Spoturile TV, mai ales, au inca o functie de entertainment, iar printurile, panourile stradale etc. un rol decorativ. Sunt oameni, multi, care se uita la reclame ca la mini-filme - ii amuza, le dau subiecte de comentat, puncte de referinta... Ce mai, sunt produse culturale in toata regula. Si, prin asta, puncte cruciale de contact cu un brand.
-Indiferent de caile si modurile in care comunici ceva, intai si-ntai trebuie sa ai CE sa comunici. E frumos sa faci o idee sa se raspandeasca viral, dar mai inatai trebuie ca ideea respectiva sa existe!
Asta mi se pare cel mai suparator: tot vad/aud vorbindu-se despre noi forme de comunicare si cum sa fii mai dahshtept in felul in care comunici, de parca forma, oricat de grozava, ar putea vreodata sa rezolve lipsa de continut. Cred ca daca ai o idee cu adevarat buna, in care crezi, vei gasi un mod bun de a o transmite altora si ceva tot va trece spre oamenii carora li te adresezi, iar apoi de la acestia la alti oameni. Mai pe scurt, daca ai ce sa zici, o sa gasesti cum sa zici. Invers, nu prea merge, sau merge prost. Sau jenant. Cum e campania de imagine Nivea . Dupa Dove, ce poti sa zici, ce face omul face si maimuta. Pacat de Nivea. Are un branding asa de bun, se purta bine in piata... Desi, daca stau sa ma gandesc, erau niste semne ca se uita peste gard sa vada ce fac vecinii si-i copiaza - furia cantitativa gen L'Oreal, spre exemplu.
Cum scapam deci de tirania formei fara fond? (asta ca sa bag si ceva pompos)
sâmbătă, 5 ianuarie 2008
Pozitiv
vineri, 4 ianuarie 2008
Ce-i asta si de ce
