miercuri, 18 februarie 2009

Periculoasa si de neoprit


Aaaa, nu, merci, nu e vorba despre mine. Sau ar trebui sa zic "Slava Domnului! nu e vorba de mine". Asa califica ProTv un copil de 15 ani, a carui viata ar trebui sa ne ingrozeasca: "Era alcoolica inca de la varsta de 11 ani, iar in urma cu 6 luni si-a adus pe lume copilul si el seropozitiv". Asta pentru ca "obisnuia sa se prostitueze". Chestie de alegeri pe care le faci in viata si obisnuinte, nu? Dar oare pentru cine o fi periculos faptul ca e seropozitiva? Pentru onorabilii cetateni care ar dori sa violeze un copil de 15 ani (sub varsa sexului consensual, deci)?

Dincolo de cazul concret, daca esti intr-o situatie de vulnerabilitate, ai incurcat-o, sare o haita intreaga sa te sfasie, indiferent daca au sau nu treaba cu tine, doar pentru ca pot. Si cu cat esti mai victima, cu atat esti mai vinovat. Deci, cu cat ai patit-o mai rau, cu atat mai rau vei plati.

Nu stiu de ce si de unde atata agresivitate (pot sa speculez, extinzand o teorie despre psihologia abuzatului la nivel social, da' socioloaga riguroasa din mine se abtine). Vad doar, si ma ingrozesc, ca pentru multi concetateni binele lor se defineste nu la modul absolut (in functie de dorintele, asteptarile, visele lor proprii), ci la modul relativ. Adica stiu ca mi-e bine daca mi-e mai bine decat altuia. Iar cea mai lesnicioasa cale e sa-i dau in cap celuilalt, ca sa-i fie lui mai rau, deci mie mai bine decat lui, chiar daca asta imi face si mie rau! Exemple in sensul asta, cacalau, in fiecare zi - de-ar fi numai cei care blocheaza traficul, desi ar fi inaintat toata lumea mai repede (inclusiv ei) daca nu s-ar fi bagat in fata altuia. Aberatii din Romania de azi. Care degradeaza romani de azi.

Niciun comentariu: